Biyodizel Nedir?

Bitkisel yağların motor yakıtı olarak kullanılması aslında çok eskiye dayanmaktadır. İlk olarak dizel motorunun mucidi Rudolp Diesel,  1898’de düzenlenen Paris’teki Dünya Sergisinde fıstık yağı ile çalıştırdığı dizel motorunu sergilemiştir.Petrol endüstrisinin gelişmesiyle birlikte ve petrolürünlerinden elde edilen yakıtın maliyetinin daha az olması, bitkisel yağlara olan ilgiyi azaltmıştır. Bu dönemde 2 numaralıdizel yakıtı ön plana çıkmış ve dizel motorlarında bu yakıtagöre değişiklik yapılmıştır. Bitkisel yağlar 1920’lerin sonuna kadar kullanılmıştır. 1970'li yıllarda yaşanan petrol krizlerinin sonucunda alternatif yakıtlar üzerine yapılan araştırmalar artmıştır. Bitkisel yağlarla yapılan birçok çalışma,  bitkisel yağların kısa süreli ve acil durumlarda kullanılabileceğini göstermiştir. Çünkü bitkisel yağlar uzun kullanım süresinde enjektörlerde birikintiler, piston segmanlarının yapışması, motor yağında seyrelme gibi birçok motor problemine sebep olmuştur. Bitkisel yağlarla yapılan birçok çalışma, bitkisel yağların kısa süreli ve acil durumlarda kullanılabileceğini göstermiştir.

Yapılan çalışmalara bakıldığında, bitkisel yağların kısa süreli kullanımı mümkün olmasına rağmen, uzun süreli kullanıma elverişli olmadığı görülmektedir. Bu yüzden bitkisel yağlarınyakıt özelliklerinin iyileştirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.

Biyodizel yağ bitkisi olarak adlandırılan ayçiçeği, kanola(kolza), soya gibi bitkilerin tohumlarından veya atık yemeklik yağlardan elde edilen yağların bir katalizör eşliğinde alkol ilekimyasal reaksiyonu sonucunda elde edilen ve dizelmotorlarında kullanılabilen bir yakıttır. Atık kızartma yağı temini kısıtlı olduğu için, yağ bitkilerinin tohumlarından elde edilen kullanılmamış yağ, biyodizel üretiminde  tercih edilmektedir.





Biyodizel,   hayvansal veya bitkisel yağlar gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilenalternatif bir dizel yakıtıdır. Kimyasal olarak ise, uzun zincirli yağ asidi mono alkil esteri olarak tanımlanabilir. 'Biyo' kökü biyolojik esaslı olduğunu,  'dizel' kelimesi ise dizel yakıtı olduğunu gösterir. Biyodizel,   hayvansal veya bitkisel yağlar gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilen alternatif bir dizel yakıtıdır. Kimyasal olarak ise, uzun zincirli yağ asidi mono alkil esteri olarak tanımlanabilir