Biyogaz Enerjisi ve Türkiye


Biyogaz kullanımının tarihçesi Asurlular’a dayanmaktadır. Asurlular  ve daha sonra İranlılar banyo ısıtılmasında biyogazıkullanmışlardır. 17. yüzyılda Jan Baptita Van Helmont, organik maddelerin bozunumu ile gaz oluştuğunu, 1776’da Alessandra Volta organik maddelerin bozunma hızı ile, yanıcı gaz miktarı arasında bir  paralellik olduğunu ortaya koymuştur. İlk kez 1859 yılında Hindistan’da biyogaz üretilmiştir.

Türkiye’de biyogaz çalışmaları 1957 yılında Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsünde başlamıştır. O yıllarda son derece hevesli bir kadro bu iş için çalışmış, daha sonra 1963–1969 arasında Eskişehir Bölge Topraksu Araştırma Enstitüsü’nde olay ilerlemiştir. 1982 biyogaz için kritik bir yıl. O sırada ülkemizde ciddi bir biyogaz projesi başlatılmış. Pilot uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Bu sırada Türkiye’nin biyogaz potansiyeli 2,8–3,9 milyar m3 olarak belirtilmiştir. Daha sonra biyogaz, Merkez Topraksu Araştırma Merkezi - Ankara’da şimdiki adıyla Köy Hizmetleri Ankara Araştırma Enstitüsü’nde çalışma alanı olmuştur. O tarihte, her ile 3 tane, bölge merkezlerine 5 adet biyogaz tesisi kurulumu planlanmış, işletmeye açılmıştır. Bu sırada da mevcut özel girişimlere kredi ve teknik yardım sağlanmış. Çünkü yeterli bir eğitim, üreticilere danışacak kurum ya da kişi bulunamamıştır. Bu nedenlebiyogaz üretimleri olumlu bir sonuç ile maalesef sonlanmamıştır. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü konuya hala önem vermektedir. 

21 Ocak 2004 tarihinde T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik İşleri Etüt İdaresi-EİEİ kurumundabiyogaz konusunda bir toplantı yapılmıştır. Bakanlığın konuya yaklaşımı umut vericidir. Biyogaz T.C. Sanayii ve Ticaret Bakanlığı ve T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca da bilinen ve desteklenen bir yakıttır.

2002 yılı itibariyle yerel yönetimler de bu konuya ilgi duymaya başlamıştır. Türkiye’de biyogaz tesislerinin kurulması için uluslararası firmaların ilgisi yüksektir. 2004 yılında önceliğin tavuk çiftliklerinde olmak üzere diğer büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftliklerinin de bu konuya önem verecekleri öngörülmektedir. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı kapsamında 2005 yılında 15 GWh fiili biyogaz üretimi öngörülmüştür. Bu rakam sevindirici bir rakamdır. Yapılan çeşitli değerlendirmelerdeTürkiye biyogaz potansiyeli 2,5–4,0 Milyar m3 (Yaklaşık 25 Milyon  kWh)  olarak belirtilmektedir.

biyogaz.com Sitesinden alıntı yapılmıştır.