Kojenerasyon Sistemleri ve Trijenerasyon Sistemleri

        Kojenerasyon kelime olarak “Combined Generation” terimlerinin kısaltılmasından  oluşmuştur. Isı ve elektriğin birlikte üretildiği “birleşik üretim” anlamına gelmektedir. Aynı yakıt kaynağından daha fazla kullanılabilir enerji açığa çıkarttığı için tek amaçlı üretim  sistemlerinden daha verimlidirler. Verimli olmasının yanında egzoz gazlarını da  değerlendirdiğinden CO2 emisyonu azalır. 


        Kojenerasyon, 20. yüzyılın başlarından itibaren yerleşim birimlerine kurulmuş ve bölge  ısıtılması amaçlanmıştır. Kojenerasyon merkezi  ısıtma uygulamalarının yaygın olarak  kullanıldığı bölgelerde daha erken gelişme olanağı bulmuştur. Aynı zamanda bu sistemin  kullanılmasının bir sebebi de yaz aylarında büyük klima tesisleri için buhara duyulan ihtiyaç  olmuştur.  İskandinav ülkelerinde toplam binaların %30-80’i bu sistemle  ısıtılmakta olup  ısıtma merkezleri birleşik ısı-güç üretimi şeklinde düzenlenmiştir.  Uygulamarda, “üçlü üretim” anlamına gelen trijenerasyon sistemleri de bulunmaktadır. Bu  sistemler, ısı ve elektrik enerjisinin yanında kojenerasyonun atık gazından elde edilen sıcak su veya buhar ile soğuk suyun elde edildiği bu sistemlerdir. 


                        
1. Kojenerasyon Sistemlerinin Kullanıldığı Alanlar 

          Kojenerasyon tesislerinin gelişmiş enerji üretim sistemi olarak, kentsel yerleşimler ve  sanayi alanında birçok uygulama alanı bulmaktadır. Kullanılacak tesislerin kapasiteleri  gereksinim duyulan ısı ve elektrik enerjisi miktarına göre belirlenmektedir.  Kojenerasyon tesisleri; petrol rafinerileri, petrokimya kompleksleri, kimya tesisleri, tekstil  boyama tesisleri, kağıt ve selüloz işleme tesisleri, ağaç işleme tesisleri, gıda üretim tesisleri,  gübre tesisleri, tuğla ve seramik tesislerinde kullanılabilmektedir.


Daha fazla bilgi edinmek için TIKLAYIN....